Als de sirene gaat

Home > Wonen, werken en leven > Veiligheid > Als de sirene gaat

Als de sirene gaat

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. Hoort u de sirene meerdere keren achter elkaar en op een andere dag? Dan is er iets aan de hand in uw omgeving. Volg dan de instructies hieronder op. Het is overigens ook mogelijk dat u niet door een sirene, maar door een rondrijdende geluidswagen wordt gewaarschuwd.

Weet wat u moet doen als de sirene gaat

 • Ga direct naar binnen
  Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Dus ook als u buiten aan het werk bent, of aan het winkelen of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken. Ga in geen geval bellen met het alarmnummer 112 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales en mobiele netwerken kunnen dan overbelast raken, wat de hulpverlening kan belemmeren.
   
 • Sluit deuren en ramen
  Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Zet ook eventuele ventilatiesystemen uit.
   
 • Zet radio of televisie aan
  Via uw Informatie en instructies krijgt u via uw regionale radio- of televisiezender. Zorg dat u altijd weet waar u de regionale zenders kunt vinden. Kijk ook eens op de website denkvooruit ».

L1 rampenzender

De gemeenten in Limburg hebben afspraken gemaakt met L1 Radio en TV om inwoners zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van calamiteiten in de provincie. Soms kan het enkele minuten duren voordat informatie beschikbaar is op L1.